Mohou technologie vytvořit závislost?

Asi není třeba říkat, že vědecko-technická revoluce se v žádném případě nezastavila. Abychom se o tom přesvědčili, stačí se jen podívat, s jakou rychlostí jsou chrleny stále nové a vylepšené modely mobilních telefonů, domácích spotřebičů či automobilů. A s každým novým typem přichází vylepšení, o kterých se nám dříve jen nesnilo.

To má samozřejmě také opačnou stránku v tom, že technologie My Lifestyle zároveň velmi rychle zastarávají. Co bylo ještě včera hitem, patří dnes do muzea. To samozřejmě vyhovuje jak výrobcům, tak prodejcům, kteří tímto způsobem nutí lidi, aby si kupovali prakticky každý rok nový model.

blog2

S technologiemi se setkávají i naše děti, a to již v útlém věku. Dnes má prakticky každé tablet, kde může hrát hry či sledovat pohádky, zatímco rodiče budou provádět nezbytné domácí práce. To zní dobře, dítě se zabaví a my máme klid na to, abychom například pověsili prádlo a dali další várku do pračky. Avšak vede to také k otázce, zda se tímto způsobem u dětí netvoří na těchto přístrojích závislost.

Prakticky každý z nás někdy slyšel hořekování, že si dnes děti místo hraní venku raději hrají hry na počítači či mobilu. Obecně je to vnímáno jako úpadek, a jako důkaz oné závislosti. Je tomu ale skutečně tak?

Nelze popřít, že v některých případech se může skutečně vyvinout až chorobná závislost například právě na počítačových hrách. Avšak to se stává opravdu zřídkakdy. Důvod, proč dnešní dětí tráví tolik času u obrazovky, je jiný.

mobil2

Je to fakt, že dnešní hry jim umožňují to, co ty venku nikoliv – mohou se ponořit do jiného světa, mohou dokázat to, o čem by se jim mohlo jen zdát. Zkrátka je podstatně zábavnější řešit rébusy či pobíjet hordy nepřátel, než si házet míčem.

Samozřejmě to není jediný důvod. Svůj podíl na tom mají i rodiče – kolik z nás je ochotno své dítě jen tak pustit ven, bez mobilního telefonu? Asi jen málokdo.

Ale má to i světlou stránku – tyto děti budou mít podstatně ulehčeno přijímání nových technologií, a lépe se v nich vyznají. A to se jim v životě bude rozhodně hodit.

Rate this post

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup