První ženské gymnázium

V současné době je studium na gymnáziu tak běžné, že nás často ani nenapadne, jak to vlastně celé vzniklo? Ano, gymnázium má svůj původ v dávné antice, historie gymnázií v tom dnešním slova smyslu sahají do šestnáctého století. Ovšem mluvíme o mužských školách. A ženy? Historie prvního ženského gymnázia na území naší země je mnohem kratší.
 špinavá tabule

Minerva

Prvním českým ženským gymnáziem byla Minerva. Ještě před tím ovšem vznikla v roce 1863 Vyšší dívčí škola, která byla přínosem ve vzdělávání žen, ale ještě neměla status střední školy, nepřipravovala ženy pro výkon povolání.
O vznik gymnázia Minerva se zasloužila spisovatelka, libretistka a feministka Eliška Krásnohorská. Gymnázium bylo založeno v roce 1890 a bylo prvním ženským gymnáziem na území tehdejšího Rakousko-Uherska, to znamená, že Praha tentokrát předběhla Vídeň. Gymnázium funguje dodnes, v současné době na její počest jmenuje Gymnázium Elišky Krásnohorské.
záložky v knihách
Název Minerva nesl po Minervě, což byla etruská a italská bohyně, která znamenala totéž co Athéna, tedy jednalo se o bohyni Moudrosti.
Počáteční prostory byly velmi stísněné, škola se často stěhovala do větších a více vhodných prostor.
Vznik gymnázia měl velký význam pro rozvoj české emancipace žena feministického hnutí. Zároveň ženám otevřelo nové možnosti. Teoreticky mohly ženy po absolvování gymnázia studovat na univerzitě, což bylo velmi neobvyklé. Historicky první absolventkou Univerzity Karlovy byla absolventka Minervy botanička Marie |Baborová v roce 1901 a druhá v roce 1902 lékařka Anna Honzáková. Absolventkám Minervy se říkalo minervistky.
Samozřejmě, že to, co je první, nastartuje nový trend. Netrvalo to dlouho a začaly vznikat podobné školy. Druhé podobné zařízení vzniklo v Královských Vinohradech v roce 1905 a jen tak pro zajímavost, mezi oběma školami existovala nezanedbatelná rivalita.

Rate this post

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup